5 redenen om te werken in compliance!

Interesse? Wij komen graag met je in contact!

5 redenen om te werken in compliance!

5 redenen om te werken in compliance!

Compliance? Dat is niks voor mij.’ Is vaak het antwoord wat mensen geven als ze horen over compliance. Juist de compliance sector kan, soms tegen verwachting in, heel interessant en voornamelijk zeer leerzaam zijn. Met name als student of starter kan je er veel nuttige ervaring opdoen voor je latere carrière. Lees hieronder of het vooroordeel van wetten, regelgeving en weinig diversiteit wel terecht is!

1. Compliance is hot topic
De afgelopen jaren is de compliance sector gigantisch gegroeid, in aantal werkzame mensen en in aandacht. Dit is te deels te wijten aan de door overheid opgelegde strengere regels en bijkomende boetes, maar zeker ook door het bedrijfsleven zelf. Grote misstanden en schandalen hebben ertoe geleid dat er steeds strenger wordt gelet op de integriteit van bedrijven. Het laatste wat je als bedrijf wilt is dat je gelieerd wordt aan witwaspraktijken of andere criminele activiteiten. Met boetes, persoonlijke rechtszaken en reputatieschade als gevolg. Een goede Compliance afdeling is daarom onmisbaar!

2. Elke dag is anders
Compliance Officer klinkt misschien stoffig, maar dat is het absoluut niet! Je dagen zien er niet vaak hetzelfde uit. Je houdt je bezig met verschillende casussen en jij zorgt ervoor dat de integriteit en vertrouwen in het bedrijf wordt behouden. Je bent constant op zoek naar eventuele verdachte praktijken, deze te signaleren en vervolgens grondig uit te zoeken wat er aan de hand is. Dit is een grote verantwoordelijkheid waarbij je zeker niet stil kan zitten. Je hebt veel impact op zowel het bedrijf als op de maatschappij.

3. Compliance is breed
De naam “compliance” zegt al veel over wat het doel is, namelijk; in lijn staan met de opgelegde wet- en regelgeving. Echter, betekent het niet dat je constant bezig bent met regeltjes nalopen. Het gaat namelijk niet alleen om deze normen, maar ook om de waarden van jouw organisatie in stand te houden. Er bestaan er vele soorten functies onder deze overkoepelende term. Denk hierbij aan een CDD analist, KYC officer of AML specialist. Allemaal andere benamingen met andere taken en verantwoordelijkheden. Het is dus absoluut niet het geval dat je een specifieke achtergrond nodig hebt om in deze sector te werken. Met elk denkbare achtergrond zou je van meerwaarde kunnen zijn in de compliance sector en is de sector nuttig voor jou!

4. Een goede start van je carrière
Als student of starter kan het lastig zijn een leuke en uitdagende (bij)baan te vinden. Je bent wellicht nog niet fulltime beschikbaar, maar wilt tegelijkertijd je wel kunnen ontwikkelen en oriënteren. Compliance is dan een goede optie! Je krijgt een kijkje in hoe het eraan toegaat binnen een bedrijf en ontwikkeld je analytische & communicatieve skills. Door de inhoud van je werk leer je in rap tempo hoe de zakelijke wereld in elkaar zit. Als laatste is het belangrijk om te beseffen dat een baan in de compliance zeer goed op je CV staat. Bedrijven zien namelijk direct dat jij betrouwbaar bent en hele nuttige bagage hebt.

5. You’re fighting crime!
Je werkt aan de “goede” kant van de maatschappij. Je draagt je steentje bij om de wereld een betere plek te maken. Financiële criminaliteit gaat vaak gepaard met andere misdaden zoals oplichting en drugs- of mensenhandel. Het opsporen hiervan gaat steeds vaker via de geldstromen die hieruit ontstaan.
Al met al genoeg reden om aan de slag te gaan in Compliance!